zaterdag 7 december 2013

Het huis van de Sint

Wie?  muzikale kindervoorstelling met de zwarte pieten
Waar?  Huis van de Sint in Sint-Niklaas
Wanneer?   4 december 2013 (1 uurtje)
Doelgroep?  alle leeftijden
Muzisch deeldomein?   dans + muziek


Hey Hey, hier ben ik weer! Ik krijg het gevoel dat deze blog steeds meer mijn dagboek wordt  :)
Wat een leuke periode is het nu seg voor alle kinderen, met Sinterklaas die in het land is!
Wel, ik vond het wel eens belangrijk om eens een kijkje te gaan nemen in het huis van Sinterklaas.
En waar verblijft die goede Sint natuurlijk? Dat kan niet anders dan in Sint-Niklaas zelf.

Dus ging ik woensdag 4 december eens een kijkje nemen in zijn huis.  Op diezelfde moment bleek er ook een kindervoorstelling te zijn met de zwarte pieten. De zwarte pieten waren eigenlijk muzikanten van theater Tieret (dit waren de mensen die wij hadden bezig gezien tijdens de workshop met de handpoppen in de module eerste leerjaar bij ons op school). De zwarte pieten brachten sinterklaasliedjes die in een modern jasje waren gestoken (Vb. Justin Bieber, ...) . Jammer genoeg werd deze muzikale voorstelling gegeven in de inkomhal, waardoor iedereen zomaar kon binnenkomen en vertrekken. Daardoor was er veel lawaai. Bovendien was er weinig interactie met de kinderen, wat ik persoonlijk wel een gemiste kans vond. Het zou ook leuk geweest zijn moesten de liedjes gecombineerd worden met een ander muzisch domein zoals drama.





Hieronder vind je ook nog enkele foto's die ik genomen heb toen ik een bezoekje ging brengen.




Een aantal foto's van de Sint




De badkamer van de Sint



De woonkamer van Sinterklaas

Het bureau waar de Sint de brieven van de kinderen leest en beantwoordt.

Die gekke Zwarte Piet toch!

De slaapkamer van de Sint.

De rommelige badkamer van de Sint.

Muziekpiet

De slaapkamer van de Zwarte Pieten



Gedichtje bij EHBO


Tijdens de voorstelling van onze EHBO presentatie (maandag 2 december) hebben ik en mijn partner een leuk gedichtje in elkaar gestoken rond diabetes - hypoglycemie. Lezen jullie mee?  :)


Suikerspiegeltje, waarom sta je toch zo laag?
Maar het is nu niet dat ik het mij zo hard beklaag.
Maar je belast heel mijn lichaam en zeker mijn hart.
Daarom ziet het voor mijn ogen dan ook soms zwart.

Weet je dan niet dat dat eigenlijk wel gevaarlijk is?
Je in coma raken , alé ja, als ik mij niet vergis.
En dat kan zomaar gebeuren, zelfs bij jonge mensen.
Zo'n aanval wil je toch echt waar, niemand toewensen.




zondag 24 november 2013

Bezoek Jonatanschool te Sint-Niklaas


Vrijdag 22 november kregen we de kans om eens een dagje mee te volgen op Jonatanschool in Sint-Niklaas. Deze school behoort tot het bezonderlijk onderwijs (type 8). Op deze school zitten kinderen die normaal begaafd zijn maar toch een aantal zware leerstoornissen hebben. Hier heb ik echter niks van gemerkt want die kinderen waren even enthousiast en tof zoals de leerlingen die 'normaal' onderwijs volgen. Aloewel het mij wel opviel dat deze kinderen wel erg veel interesse toonden in alles.

Ikzelf vond het heel tof om daar een dagje te mogen rondlopen.
In de namiddag hebben enkelen van ons een lesje beeld mogen meevolgen (waaronder ikzelf). Aangezien de kerstperiode in aantocht is mochten de leerlingen een kerstkaartje maken met daarop kerstbadges, die ze zelf maakten. Een heel leuk idee als je het mij vraagt want de leerlingen zelf waren erg enthousiast. Hieronder zie je een aantal mooie resultaten.







zaterdag 16 november 2013

Cultuurkalender, voorstelling 2: Labyrint


Wie?  Voorstelling Labyrint
Waar?  Stadsschouwburg Sint-Niklaas
Wanneer?  15 november 2013
Doelgroep?  10+
Muzisch deeldomein?  Toneel (drama)  

Hier zijn we weer :)

Een week geleden was ik eens aan het rondneuzen voor mijn 2de gepaste kindervoorstelling. Ik ben dan terechtgekomen bij de voorstelling "Labyrint" van Theater FroeFroe & Theater Tieret. En dan viel mij op dat de meneer die bij ons op de hogeschool was gekomen, voor de workshop rond handpoppen, meespeelde in dit toneelstuk. Ik was er dus vrijwel zeker van dat het een leuke voorstelling zou worden.

In het kort:
Koning Minos heeft een gouden stier die hij niet kan missen. Maar de vrouw van koning Minos loopt ook zot van de stier. Gek genoeg bedrijven de stier en de vrouw van de koning de liefde met elkaar. De koningin sterft tijdens de bevalling van haar kind, de Minotaurus. De Minotaurus is een monsterlijk mensbeest en tevens de 'broer' van Ariadne (de echte dochter van koning Minos en de gestorven koningin). Ariadne neemt het telkens op voor haar 'broer', totdat deze een grote fout begaat wanneer hij een meisje verslindt. Vanaf dan gaat het bergafwaarts met de Minotaurus, die telkens meer en meer meisjes vermoordt. Ariadne is helemaal in de war en gaat op zoek naar haar leven, vrijheid en noodlot. Ondertussen zet de koning de Minotaurus vast in een labyrinth en wanneer er oorlog komt zet hij de Minotaurus in.


Kortom:  Een PRACHTIG vertolkt toneelstuk!! Tot nu toe vond ik dit het mooiste toneelstuk dat ik ooit al heb gezien! Er wordt veel gebruik gemaakt van special effects en ook het feit dat alle personages, behalve Ariadne, gespeeld worden door handpoppen maakt het nog veel mooier. Ook de belichting en het geluid wordt goed uitgevoerd in het toneelstuk.

Trailer kindervoorstelling Labyrint




Ariadne en haar vader, koning Minos
Weetje: de man in het zwart (links) was de meneer die de workshop met de handpoppen had gegeven bij ons op school


Voor verdere informatie over Theater FroeFroe:  officiële site Theater FroeFroe

maandag 11 november 2013

Stage: Wapenstilstand in het 2de leerjaar

Hey Hey,

Donderdag 7 november moest ik gaan vervangen in het 2de leerjaar. De periode van Wapenstilstand komt eraan en aangezien de juf mij toestemming gaf om iets muzisch te doen, besloot ik met de leerlingen van 2A een zelfgemaakte ijzertoren te maken. Het resultaat van alle mooi versierde ijzertorens mocht er zeker zijn. Jammer genoeg ben ik vergeten hiervan een foto te maken.

Wat was de bedoeling?

Elke leerling kreeg van mij een sjabloon dat uitgeknipt moest worden (een ontvouwde balk die de Ijzertoren voorstelde).
Daarna mochten de leerlingen zelf de toren mooi versieren MAAR ze waren wel verplicht om een aantal vredestekens op de toren te tekenen. Voor we aan onze muzische opdracht begonnen hebben we dus eerst gebraïnstormd. De volgende vredestekens kwamen aan bod:



De leerlingen die minder creatief waren hadden dan al een aantal ideetjes voor op hun toren. De leerlingen mochten ook een eigen vredesteken op hun toren zetten.


woensdag 6 november 2013

Start van mijn muzische groei: mijn te bereiken doelen

Mijn muzische groei ... te bereiken doelen


 In het begin van het schooljaar heb ik 3 doelen gekozen waaraan ik deze module wou werken. Ik koos voor de volgende 3:


* Het vermogen ontwikkelen om kritisch te reflecteren over het eigen muzisch handelen en
    dat van anderen, en dat evalueren in een genuanceerde taal.
* De leefwereld van kinderen op een muzische wijze benaderen.
* Beseffen en aanvaarden dat de smaak en stijl van mensen verschilt.

Het vermogen ontwikkelen om kritisch te reflecteren over het eigen muzisch handelen en dat van anderen, en dat evalueren in een genuanceerde taal:

Dit vind ik niet zo een makkelijk doel maar toch zal ik hieraan proberen werken. Voor mezelf ga ik na de muzische lessen opschrijven wat ik heb geleerd en graag wil meenemen en wat niet. Aan zelfreflectie ga ik dit jaar meer proberen werken.
Ook om kritischer te zijn over mijn muzische lessen vind ik het belangrijk dat ik mijn evaluatiekoffer concreet en duidelijk in elkaar zal steken. Ik denk dat het mij in de toekomst zal helpen in te zien hoe leerlingen tegenover muzo staan. Ik geef ook toe dat de meeste van mijn muzische lessen afgerond worden met een opruimmoment i.p.v. te reflecteren over de les. De muzokoffer zal in de toekomst een handig instrument worden.

De leefwereld van kinderen op een muzische wijze benaderen:

Dit is een doel waar ik vorige jaren al heb aan gewerkt maar ik blijf er dus aan verder werken. Ik probeer zoveel mogelijk muzo te verwerken in mijn lessen, ook in de alledaagse lessen. Ook vind ik het belangrijk dat de creativiteit van de leerlingen zoveel mogelijk wordt gestimuleerd.

 Beseffen en aanvaarden dat de smaak en stijl van mensen verschilt:

Hier ga ik dit jaar zeker aan proberen werken. Het is mij gedurende het afgelopen jaar (mijn tweede jaar) al gelukt om er niet meer van uit te gaan dat iedereen hetzelfde resultaat moet verkrijgen bij muzo. Toch hoop ik hier nog beter in te evolueren. Voor de muzische lessen zal ik dan ook op zoek gaan naar opdrachten waar de leerlingen zich zo expressief mogelijk in kunnen uiten.




 





 



maandag 4 november 2013

Cultuurkalender, voorstelling 1: "Ah Lies" gebasseerd op Alice in Wonderland

Zondag 3 november 2013

Wie?  kindervoorstelling "Ah, Lies"
Waar?  Cultureel Centrum te Lokeren
Wanneer?  3 november 2013
Doelgroep?  alle leeftijden
Muzisch deeldomein?  toneel (drama) + dans

Dag lezers allemaal,

vandaag ben ik samen met Amber Van Geit naar de voorstelling van "Ah, Lies" gegaan, in het Cultureel Centrum van Lokeren. Het toneelstuk was gebasseerd op de film "Alice in wonderland" en werd gespeeld door enkele studenten uit het middelbaar. Ik keek erg uit naar die voorstelling, aangezien de meeste voorstellingen die in het CC in Lokeren doorgaan toch wel telkens geslaagd zijn. Deze keer was dit jammer genoeg niet het geval. Na de voorstelling was ik toch wel teleurgesteld. Het verhaal was gebasseerd op de film van Alice in Wonderland (ook de kostuums waren erg verzorgd) maar het was veel te moeilijk om te begrijpen. Aangezien het een kindervoorstelling was (en ik het toneelstuk als volwassene niet goed begreep) vroeg ik mij af of de kinderen in de zaal hier eigenlijk iets aan hebben gehad. Het toneelstuk was té abstract en er zat totaal geen structuur in. De acteurs op zich vertolkten wel goed hun rol maar doordat ze moeilijk taalgebruik gebruikten (veel raadseltjes die meneer Konijn aan Alice voorlegde) moest zelfs ik al eens goed nadenken. En dan nog waren er momenten dat ik het niet verstond. Naar mijn mening toe was dit toneelstuk niet echt kindgericht.


Het boekje dat we kregen bij het binnengaan van de zaal


 


zondag 27 oktober 2013

Muzo: maken van een herfstmannetje, herfstegeltje of herfsteekhoorn

Hey, hier ben ik weer :)

De kinderen van het eerste leerjaar hebben zich helemaal kunnen uitleven donderdag 24 oktober. Ze mochten zelf kiezen om een herfstmannetje, herfstegeltje of herfsteekhoorn te maken. De enige voorwaarde was dat de leerlingen enkel gebruik maakten van herfstmaterialen. Hier zie je 2 voorbeelden van 2 leerlingen.




zaterdag 19 oktober 2013

Liedje 'Ploem de Pluimstaart'

Hallo

Vandaag, donderdag 17 oktober, zijn de leerlingen van het eerste leerjaar op zoek gegaan naar Ploem, die verstopt zat in de klas. Ik zal jullie misschien best eerst eens vertellen wie Ploem is. Wel, hij is de eekhoorn die al een hele week verstopt zat in onze klas. Vandaag hebben de leerlingen een liedje geleerd over wat hij allemaal doet.

Zingen jullie mee?




dinsdag 8 oktober 2013

Workshop met handpoppen


Dag allemaal, dinsdag 24 september was het een erg leuke dag. We hebben een heel leerrijke workshop gehad waarbij we leerden spelen met handpoppen. De meneer die ons hierbij hielp liet ons zien op welke manier je de poppen moest vasthouden, op welke ooghoogte, en hoe je met de poppen op de juiste manier moest bekken. Toen hij dit even liet zien met Wolf ging iedereen mee in het verhaal, het leek wel of Wolf een levend dier was!



De workshop kan je ook met je klas/school doen, een echte aanrader dus! ;)

Ook in de lagere klassen is het tof om met handpoppen te werken. Ik heb dit alvast gedaan tijdens mijn stage in het eerste leerjaar en ik moet zeggen: de kinderen waren laaiend enthousiast :)








donderdag 3 oktober 2013

Welkom!

Welkom op mijn muzoblog! Het eerste bericht is een feit :)
Na lang zoeken heb ik uiteindelijk toch gevonden hoe ik aan de slag moet met mijn eigen creatieve blog.